MENU

Proč jsem se rozhodla psát a předělávat recepty, ikdyž to dělaj ostatní???

28. 3. 2020 Výživa a recepty plné bílkovin
 data-srcset

Rozmohl se nám tady docela velký nešvar.

Nejen na instagramu, ale i fb nebo různých serverech.

A to slovo “FIT

Nesnášim to slovo! A má to milion důvodů…

  1. Lidé si pod “fit”, představujou suroviny, které nemaj kalorie a ještě nejlépe, záhadou harryho hůlky poté zhubnete….
  2. Suroviny s “nálepkou FIT” stojí neskutečnou pálku!
  3. Spousta blogerek předělává “fit” recepty třeba na “zdravé” tribitky, větrníky… Přitom, ony jen požívají zdravější suroviny. Kalorické hodnoty však zůstávají stejné!!!! (někdy možná malinko menší, ale někdy i horší)
  4. Takže místo FIT by bylo lepší to popsat jako zdravější varianta, ale to už nezní tak cool no.. (Ano, marketing je zlej nástroj pokud je ve špatných rukách)
  5. Mandlová mouka, kokosová, agarový sirup, proteinové těstoviny (jak které), tapioka, mascarpone, hořká čokoláda, arašídové máslo, další druhy másel apod… tyto suroviny jsou zdravější, plné živin (jak které) a samozřejmě lepší než se cpát nutelou od rána do večera, ale opět nic to nemění na tom, že kaloricky jsou na tom většinou ještě hůř, než ty suroviny, za které je někdo nahrazuje…
  6. Nic prosím vás není špatné ani dobré...
  7. Vše jsou SUROVINY, které mají menší kalorické hodnoty nebo větší. Na ničem v normálním množství není nic špatného a pokud chcete hubnout, můžete absolutně cokoliv.… Jen se musíte držet v kalorickém deficitu (Ano i s nuttelou, proseccem nebo brambůrkama)

Teď i vy budete vědět, že pokud někde bude napsané FIT, nemusí to být tak strašně fit jak vy si myslíte. Ale určitě to bude zdravější a výživnější forma klasické varianty. Proto se vždy zamyslete a studujte, co jíte a z jakých surovin vaříte.

No a tady vznikl důvod, PROČ…. 🙂

Proč jsem začala péct, vařit a předělávat klasické recepty.

Nejdůležitější věc na kterou se zaměřuju, jsou bílkoviny.

Před několika sty lety nebyl konzum a nadbytek všeho co máme teď. Lidi neměli na výběr – bylo jen maso, zelenina, ovoce a nějaká příloha jako rýže apod.. Takže bílkovin měli vždy dost. Jsme rozmazlení. V dnešní době je okolo nás spousty sacharidů a vybrat si správné a kvalitní suroviny je docela náročný ( Né pro mě, ale pro ostatní. To jsem zjistila na našich klientkách).

Miluju jídlo. Miluju kvalitní jídlo, ale taky “prasárničky” a klasiky od babičky.

Takže tyhle recepty, tak trochu poupravuju, aby měli dostatek bílkovin, co nejmíň kalorií a hlavně, aby co nejlépe chutnali!

U každého receptu se u mě dozvíte kalorické hodnoty. ( Ať víme 🙂 )

Nechali jste se někdy “nachytat” na slovo fit? Pečete podle “fit” receptů?